Szó-kép Nyomda 25 éves pályafutása alatt mindig is nagy súlyt helyezett a tradíciók tiszteletére,  és igyekezett hű maradni a legfontosabb értékekhez.

A 2021-es évben hírleveleinkben az újdonságok mellett mindennapi tevékenyégünkhöz kapcsolódó érdekes, hasznos információkkal jelentkezünk. Célunk, segítsünk bizonyos  helyzeteket megérteni, a megrendeléseknél kézenfekvő megoldást találni, gyorsabb és jó  döntést hozni.

Elsőként – dióhéjban – a nyomtatás világát szeretnénk bemutatni.  

A nyomtatás kezdeti módszere a magasnyomtatás volt, mely eredetileg Kínából származik. 

Az általunk ismert könyvnyomtatást 1453 körül a németországi Mainzban, egy aranyművesből lett nyomdász, Johannes Gutenberg találta fel. Európában a 15. századig a könyveket főként kolostorokban másolták kézzel. Ez igen időigényes volt, akár egy évig is eltartott egy-egy könyv lemásolása. Gutenberg nyomdájával ez az idő lényegesen lerövidült, ugyanennyi idő alatt több  száz nyomatot lehetett készíteni.

A 17. sz.-ban már egyre jobban teret nyert a gépesítés.

1812-ben Friedrich Koenig feltalálta a hengeres gyorsajtót, ami forradalmasitotta a  könyvnyomtatást. Több ezer ívet tudtak nyomtatni naponta, a papír mindkét oldalára. 1817-ben  Andreas Bauerral Németországban létrehozták az első nyomdagépgyárat, a Koenig&Bauert. 

1843-ban Amerikában Richard M. Hoe feltalálta a rotációs nyomdagépet, ami naponta több  millió másolatot tudott készíteni.

Az 1900-as évek elején született meg az ofszetnyomtatás, mely napjainkig a legelterjedtebb eljárás. Jelentős nyomtatási technológiák még – többek között -, a mély- és flexó nyomtatás.
Az irodai és asztali nyomtatók, az informatika egyik legfontosabb fejlesztéseként a 20. sz. végén  terjedtek el. A számítástechnika fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb léptékkel fejlődött és  terjedt el a digitális nyomtatás.

A Szó-kép Nyomda Magyarországon negyedszázada nyomtat különféle témájú, kivitelű  nyomdaipari termékeket. Egyike azon magyar nyomdáknak, akik a rendszerváltás után a hazai  minőségi, nyomtatás, munkahelymegőrzés és -bővítés mellett tették le a voksukat. Emellett  folyamatos fejlesztéssel, környezettudatos magatartással járul hozzá ökológiai lábnyomunk  csökkentéséhez.

Like-oljanak, kövessenek minket megújult közösségi média platformjainkon is: 

Leave a reply

en_GB