Annak érdekében, hogy Ön is pontosan értse a nyomdai folyamatokat, és a megrendelések leadásakor minél kevesebb félreértéssel találkozzon, folytatjuk a legutóbbi hírlevelünkben taglalt, a nyomdaipari tevékenység egyik legérzékenyebb témáját, a NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉST, amit a nyomdász berkekben csak CtP-ként emlegetnek.

Mi is az a CTP?

Egy kiadvány szerkesztésekor a megfelelő minőség eléréséhez pontosan tudnunk kell annak minden későbbi jellemzőjét: méretét, terjedelmét, a felhasználni kívánt papír jellegét, a nyomtatás technológiáját és a kötészet módját. A nyomdai anyagok előkészítése a legfejlettebb technológiákhoz igazodva, CtP (Computer to Plate) technológiával történik. 
Az előkészítési folyamat a nyomdába a partnereinktől érkező digitális grafikai állományon alapul – PDF formátumban, amely kiemelt jelentőséggel bír.

Mire kell figyelni az anyagleadásnál?

A tökéletes nyomdai végeredmény érdekében leginkább az alábbi paraméterekre kell figyelni a küldött PDF file esetén:

A SZÍNEKRE     – legyenek CYMK-ban.
Csak a direkt színnel nyomtatni kívánt rész lehet eltérő.

 A SZÍNPROFILRA
Ne tartalmazzon beágyazott színprofilt!

A KÉPEK MINŐSÉGÉRE 
Fontos a magas minőségű képek használata (legalább 300 dpi).

A KIFUTÓRA
Minimum 2,5 mm kifutót (bleed) kell hagyni.

A VÁGÓJELEKRE
A vágójeleket minimum 3 mm kell eltartani.

A BETŰFONTOKRA ÉS A LOGÓKRA
A betű fontok legyenek beágyazva, vektoros logók esetén a szövegeket görbévé kell alakítani.

A MAGYAR HELYESÍRÁSRA
és a tipográfiai szabályokra

Az anyagok ellenőrzése

A kapott PDF állományt a fenti kritériumok szerint nagy figyelemmel és precizitással ellenőrzik kollegáink tapasztalatukra alapozva, valamint a komplex problémák kiszűrésére alkalmas Eufocus Pitstop (Preflight) szoftverrel.
A következő munkafolyamat pedig a korszerű Heidelbergi Signa Station kilövő szoftverrel történő digitális montírozás és ellenőrzés.

Az ofszet nyomtatás belső titkai

Ofszet nyomtatás esetén a szükséges nyomólemez a Suprasetter thermo lemezlevilágítón készül. A lehető legjobb minőség érdekében a Prepress Interface CIP4 adatainak küldésével az online nyomógépet – a megfelelő színhelyesség biztosítása érdekében – folyamatos információval látja el, és elvégzi az előfestékezés beállítását.
A levilágított lemezek nyomógépbe történő beigazítása után indulhat a nyomtatás.
A CIP4 adatainak köszönhetően pár beigazító ív nyomása után, „eladható” ívek jönnek le a nyomógépről.


Előkészítés digitális nyomtatásnál

A digitális nyomtatás esetén az anyagot szintén a kilövő szoftverből küldik a nyomtatókra, itt azonban nyomólemezre nincs szükség így a munkák nyomtatását azonnal megtudja kezdeni az operátor.

Amennyiben még bővebb információt szeretne az anyagleadásról, nyomdai előkészítésről, weboldalunkon minden segítséget megtalál: 

http://szokepnyomda.hu/anyagleadas

Kollégáink pedig ismert elérhetőségeinken örömmel várják megkeresését!

Leave a reply

en_GB