Nyomdánk története

1996

Megalakul a Szó-Kép Nyomdaipari Kft.
Kezdetben bérelt helyiségben, 8 fős létszámmal, szerény – ám igényes munkavégzésre alkalmas – nyomdai gépparkkal kezdte meg tevékenységét. A folyamatosan bővülő ügyfélkör, illetve a növekvő megrendelés állomány által támasztott igényeknek megfelelve újabb és újabb beruházásokra került sor, amelyek keretében nem csak nyomógépek, de különböző kötészeti berendezések is megvásárlásra kerültek.

Szó-kép Nyomdaipari Kft.

1999

ősze fordulópont volt cégünk életében:: Átadásra került a Szó-Kép Nyomda XV. kerületi épülete. Az új, kifejezetten erre a célra tervezett – irodákat, szociális helyiségeket, üzemcsarnokot magában foglaló – épület, kulturált környezetet biztosít mind a nyomda dolgozóinak munkavégzéséhez, mind a partnerekkel történő kapcsolattartáshoz. Ugyanebben az időben további fejlesztés történt a kötészeti berendezések területén: új irkafűző- és trimmelőgépsorragasztókötőgép és háromkéses vágógép került üzembe helyezésre.

2000

tavasza ismét a beruházások időszaka: a nyomdai géppark új négyszínnyomó, távirányítású ofszet-nyomógéppel, valamint hajtogatógéppel bővül. Még ebben az évben sor került a DIN EN ISO 9002:1994 szabvány szerinti tanúsítvány megszerzésére is.

2001

őszén jött el a valódi áttörés: egy kétszínnyomó ofszetgép beszerzését követően megérkezett a világ nyomdagépeinek élvonalába tartozó Heidelberg Speedmaster 74-5-ös, B2-es formátumú ötszínnyomó ofszetgép, amely alapjaiban változtatta meg a nyomda gyártási kapacitását – úgy a minőség, mint a mennyiség tekintetében.

2002

-ben egy újabb, ragasztóművel is ellátott B2-es hajtogatógépet helyeztünk üzembe. Így a hagyományos hajtogatási műveletek mellett egy menetben hajtogatásra és ragasztásra is lehetőségünk van – egészen kis méretig.

2004

-ben a növekvő igények újabb beruházásokra ösztönözték nyomdánkat. Ennek megfelelően februárban átadásra került egy új Heidelberg Speedmaster 74-4P3-H típusú  4+0 illetve 2+2 szín nyomtatására alkalmas nyomógép. A megnövekedett egy- és  kétszínes munkák iránti igény kielégítésére ez év őszén – GVOP-2.1.1-2004 pályázati támogatással – egy új Heidelberg Printmaster PM 74-2-P típusú 2+0 illetve 1+1 szín nyomására alkalmas nyomógépet is üzembe helyeztünk. Ugyancsak ősszel felállításra került egy nagy teljesítményű Heidelberg ST 100.2 irkafűző- és trimmelőgép.

2005

tavaszán a formakészítés területén is komoly előrelépés történt. Átadásra került egy új Heidelberg Prosetter 74 SCL automata CtP rendszer, a szükséges programokkal. (A gép vásárlására GVOP-2005-2.1.1 pályázati támogatással került sor.) Ősszel egy új Stahlfolder KH56 típusú hajtogatógépet helyeztünk üzembe.

2006

ismét a komoly beruházások éve. A legjelentősebb az új nyomdai üzemcsarnok felépítése volt. (700 m² alapterület, szociális helyiségek, több 100 m²-es parkoló, új kapubejárat, parkosítás.), Gépi beruházás területén Horizon AF-544es és AFC-544 AKT típusú hajtogatógépeket és egy újabb Heidelberg Printmaster PM 74-2-P típusú (2+0 ill. 1+1 szín) nyomógépet vásároltunk és helyeztünk üzembe. Meglévő MSZ EN ISO 9001: 2001 minőségügyi szabványunkat sikeresen megújítottuk és az MSZ EN ISO 14001:2005-ös környezetirányítási szabványt is bevezettük.

2007

februárjában egyedülálló beruházásra került sor. Közép-Európában nyomdánkban helyezték üzembe az első olyan Heidelberg Speedmaster CD 74-5-C típusú nyomógépet, mely 18.000-es fordulattal képes nyomtatni. Októberben ST 100.2 irkafűzőgépünket egy új, korszerűbb és termelékenyebb Heidelberg Stitchmaster ST 350 irkafűző- és trimmelőgépre cseréltük le. Ugyancsak októberben üzembe helyeztük a második Heidelberg Prosetter 74 SCL automata CtP rendszert.

2008

februárjában egy új, Horizon gyártmányú BQ-470-es ragasztókötőgépet állítottunk termelésbe. (A gép hotmelt és PUR ragasztó alkalmazására egyaránt alkalmas volt). Júliusban egy újabb Stahlfolder KH56 hajtogatógéppel, szeptemberben egy Horizon MG-60 típusú összehordó-géppel bővítettük kötészeti kapacitásunkat.

2009

februárjában SM 74-es négyszínnyomó gépünket egy új, Heidelberg SM 74-5-P3 öt-, illetve 3+2 színnyomó gépre cseréltük. A nyomógép spektrálfotografikus szín- és minőségellenőrző AxisControl berendezéssel került üzembe helyezésre. Egyúttal a CD nyomógépünk is fel lett szerelve AxisControllal. Így többszínnyomó nyomógépeinkkel összhangban levő, ellenőrzött minőséget tudunk biztosítani.

2010

áprilisában jelentős beruházás történt kötészetünkben. Ragasztó kötött termékeinket készítő off -line – BQ-470-es ragasztókötőgép, Ecotrimmer háromkéses vágógép – gépeinket egy új Horizon CAB-System 4000 típusú on-line ragasztókötő gépsorral váltottuk fel. ( A gépsor elemei: MG-60 összehordó gép, SB-9 ragasztókötőgép, HT-101 háromkéses vágógép, PP-100 oszlopozó és elforgató berendezés, összekötő elemek.) Az eszközbeszerzés a KMOP – 1.2.1-09/A-2009-0013 pályázati támogatással valósult meg.

Májusban új Heidelberg Stahlfoder TH56 táskás hajtogatógépet – 6+4 táska + kés – helyeztünk üzembe. A formakészítés területén szintén fejlesztettünk: egyik Prosetter gépünket egy új Heidelberg Suprasetter A75-ös termál CtP levilágítógépre cseréltük. A két eszközbeszerzés a KMOP – 1.2.1-09/A-2010-00130  pályázati támogatással valósult meg.

Június hónapban FSC_STD_40_004_V2_0_HU felügyeleti lánc szabvány szerint a Control Union sikeresen tanúsította a vállalkozás FSC-COC rendszerét. (Regisztrációs szám: CU-COC-815225)

2012

-ben folytattuk nyomdai gépparkunk korszerűsítését. Az év második felében CD74-es nyomógépünket egy új – a 2012. évi Drupán újonnan bemutatott- Heidelberg Speedmaster XL 75-5-C típusú nyomógépre cseréltük. Polár 92E egyenes vágógépünket egy szintén Polár típusú, új raklap emelővel rendelkező vágógéppel váltottuk.

Hajtogatási kapacitásunk és variálhatóságnak bővítésére egy új Horizon-AF-406A típusú hajtogatógépet is üzembe helyeztünk (6 + 6 táska + késes egység).

Az ősz folyamán géptermünket párásító berendezéssel szereltük fel – ezzel is elősegítve a jobb és állandó minőség biztosítását a nyomtatás folyamán.

2015

elején a pur-ragasztás iránti igény kielégítésére egy Horizon BQ-280 PUR ragasztókötő-gépet állítottunk termelésbe. A kötészeti kézi munka segítésére DigiTab 2010 típusú szalagbelövő készüléket helyeztünk üzembe március hó folyamán.
Prosetter ctp levilágítógépünket Suprasetter termál ctp levilágítóra cseréltük a II. negyedévben. Azontúl, hogy egységesek lettek a levilágítógépek, ez a gép vegyszeres előhívást nem igénylő lemezek előállítására is alkalmas.

Az egyre növekvő minőség iránti igény kielégítése érdekében nyomdánk megvalósította a Print Color Managment eljárást, melynek során az ISO 12647-2:2013 szabványban foglaltakat sikeresen teljesítette.

Az eljárás alkalmazása biztosítja a folyamatos, mérhető, fenntartható és reprodukálható nyomtatási minőséget – így erősítve az ügyfél és nyomda közti bizalmat.

A hatákonyabb és gazdaságosabb termelés érdekében telepítettük a Heidelberg Prinect Pressroom Manager szoftvert. Ez a program az előkészítésből – ctp -, szolgáltat adatokat az új nyomtatás előbeállításához és adatokat gyűjt a nyomtatási tevékenységről. A folyamatok figyelése és értékelése segítséget ad a termelékenység növelésére, a magasszíntű minőség folyamatos biztosítására és útókalkulációnak.

2016

februárjában a PUR-ragasztás íránti növekvő igény kielégítésére PUR ragasztókötőgépünket egy nagyobb termelékenységű BQ 470-es ragasztókötőgépre cseréltük.

Márciusban üzembehelyeztünk egy SE 125 RLA típusú raklapfordító berendezést.Ezzel a géppel komoly fizikai munkát váltottunk ki és minőségileg megbízható ívrakat előkészítését tettük lehetővé.

Májusban SM nyomógépünket egy új Heidelberg Speedmaster XL-75-5 típusú nyomógépre cseréltük. A két XL nyomógépünkkel melyek minden szempontból azonosak – nagyobb biztonsággal és rugalmasságal tudjuk nyomtatási tevékenységünket – azonos minőséget biztosítva szervezni.

A tavaszi hónapok során egy 175 m² hasznos alapterületű raktárhelyiséget alakitottunk ki. Ezzel biztosítva az áttekinthető, szervezett, rendezett anyagtárolást. Az építéssel párhuzamosan kiépítésre került egy geotermikus hütő-fütő rendszer, aminek segítségével csökkenteni tudjuk az energia felhasználásunkat.

2017

áprilisában Heidelberg XL 75-5-C nyomógépünket Heidelberg XL 75-4+L típusú, négy nyomóműves, lakkozóművel is felszerelt nyomógépre cseréltük.

2018

-ban nyitottunk a digitális nyomtatási technológia felé. Márciusban üzembehelyeztünk egy Ricoh PRO 8210 típusú, egy színt nyomó digitális gépet. A pozitív tapasztalatok és a digitális lehetőségek szélesebb körű kihasználása érdekében, Júniusban egy színes nyomtatásra alkalmas gépet is telepítettünk. A legújabb fejlesztésű RICOH PRO C7200X négyszín+ lakk/fehér/UV színek nyomtatására alkalmas gépre esett a választásunk.

2019

-ben Heidelberg Stitchmaster ST 350 típusú irkafüzőgépünket egy fiatalabb Müller Martini Primera C110 gépsorra cseréltük.

2021

-ben a Hot-melt és PUR ragasztókötő-gépeinket egy új Müller Martini Pantera ragasztókötő gépsorra cseréltük. Ugyankcsak ebben az évben az öt nyomóműves heidelbergi nyomógépünket egy új Heidelbergi XL 75-4-es gépre cseréltük

en_GB