Nyomdánk története

1996

Megalakul a Szó-Kép Nyomdaipari Kft.
Kezdetben bérelt helyiségben, 8 fős létszámmal, szerény – ám igényes munkavégzésre alkalmas – nyomdai gépparkkal kezdte meg tevékenységét. A folyamatosan bővülő ügyfélkör, illetve a növekvő megrendelés állomány által támasztott igényeknek megfelelve újabb és újabb beruházásokra került sor, amelyek keretében nem csak nyomógépek, de különböző kötészeti berendezések is megvásárlásra kerültek.

1999

ősze fordulópont volt cégünk életében:: Átadásra került a Szó-Kép Nyomda XV. kerületi épülete. Az új, kifejezetten erre a célra tervezett – irodákat, szociális helyiségeket, üzemcsarnokot magában foglaló – épület, kulturált környezetet biztosít mind a nyomda dolgozóinak munkavégzéséhez, mind a partnerekkel történő kapcsolattartáshoz. Ugyanebben az időben további fejlesztés történt a kötészeti berendezések területén: új irkafűző- és trimmelőgépsorragasztókötőgép és háromkéses vágógép került üzembe helyezésre.

2000

tavasza ismét a beruházások időszaka: a nyomdai géppark új négyszínnyomó, távirányítású ofszet-nyomógéppel, valamint hajtogatógéppel bővül. Még ebben az évben sor került a DIN EN ISO 9002:1994 szabvány szerinti tanúsítvány megszerzésére is.

2001

őszén jött el a valódi áttörés: egy kétszínnyomó ofszetgép beszerzését követően megérkezett a világ nyomdagépeinek élvonalába tartozó Heidelberg Speedmaster 74-5-ös, B2-es formátumú ötszínnyomó ofszetgép, amely alapjaiban változtatta meg a nyomda gyártási kapacitását – úgy a minőség, mint a mennyiség tekintetében.

2002

-ben egy újabb, ragasztóművel is ellátott B2-es hajtogatógépet helyeztünk üzembe. Így a hagyományos hajtogatási műveletek mellett egy menetben hajtogatásra és ragasztásra is lehetőségünk van – egészen kis méretig.

2004

-ben a növekvő igények újabb beruházásokra ösztönözték nyomdánkat. Ennek megfelelően februárban átadásra került egy új Heidelberg Speedmaster 74-4P3-H típusú  4+0 illetve 2+2 szín nyomtatására alkalmas nyomógép. A megnövekedett egy- és  kétszínes munkák iránti igény kielégítésére ez év őszén – GVOP-2.1.1-2004 pályázati támogatással – egy új Heidelberg Printmaster PM 74-2-P típusú 2+0 illetve 1+1 szín nyomására alkalmas nyomógépet is üzembe helyeztünk. Ugyancsak ősszel felállításra került egy nagy teljesítményű Heidelberg ST 100.2 irkafűző- és trimmelőgép.

2005

tavaszán a formakészítés területén is komoly előrelépés történt. Átadásra került egy új Heidelberg Prosetter 74 SCL automata CtP rendszer, a szükséges programokkal. (A gép vásárlására GVOP-2005-2.1.1 pályázati támogatással került sor.) Ősszel egy új Stahlfolder KH56 típusú hajtogatógépet helyeztünk üzembe.

2006

ismét a komoly beruházások éve. A legjelentősebb az új nyomdai üzemcsarnok felépítése volt. (700 m² alapterület, szociális helyiségek, több 100 m²-es parkoló, új kapubejárat, parkosítás.), Gépi beruházás területén Horizon AF-544es és AFC-544 AKT típusú hajtogatógépeket és egy újabb Heidelberg Printmaster PM 74-2-P típusú (2+0 ill. 1+1 szín) nyomógépet vásároltunk és helyeztünk üzembe. Meglévő MSZ EN ISO 9001: 2001 minőségügyi szabványunkat sikeresen megújítottuk és az MSZ EN ISO 14001:2005-ös környezetirányítási szabványt is bevezettük.

2007

februárjában egyedülálló beruházásra került sor. Közép-Európában nyomdánkban helyezték üzembe az első olyan Heidelberg Speedmaster CD 74-5-C típusú nyomógépet, mely 18.000-es fordulattal képes nyomtatni. Októberben ST 100.2 irkafűzőgépünket egy új, korszerűbb és termelékenyebb Heidelberg Stitchmaster ST 350 irkafűző- és trimmelőgépre cseréltük le. Ugyancsak októberben üzembe helyeztük a második Heidelberg Prosetter 74 SCL automata CtP rendszert.

2008

februárjában egy új, Horizon gyártmányú BQ-470-es ragasztókötőgépet állítottunk termelésbe. (A gép hotmelt és PUR ragasztó alkalmazására egyaránt alkalmas volt). Júliusban egy újabb Stahlfolder KH56 hajtogatógéppel, szeptemberben egy Horizon MG-60 típusú összehordó-géppel bővítettük kötészeti kapacitásunkat.

2009

februárjában SM 74-es négyszínnyomó gépünket egy új, Heidelberg SM 74-5-P3 öt-, illetve 3+2 színnyomó gépre cseréltük. A nyomógép spektrálfotografikus szín- és minőségellenőrző AxisControl berendezéssel került üzembe helyezésre. Egyúttal a CD nyomógépünk is fel lett szerelve AxisControllal. Így többszínnyomó nyomógépeinkkel összhangban levő, ellenőrzött minőséget tudunk biztosítani.

2010

áprilisában jelentős beruházás történt kötészetünkben. Ragasztó kötött termékeinket készítő off -line – BQ-470-es ragasztókötőgép, Ecotrimmer háromkéses vágógép – gépeinket egy új Horizon CAB-System 4000 típusú on-line ragasztókötő gépsorral váltottuk fel. ( A gépsor elemei: MG-60 összehordó gép, SB-9 ragasztókötőgép, HT-101 háromkéses vágógép, PP-100 oszlopozó és elforgató berendezés, összekötő elemek.) Az eszközbeszerzés a KMOP – 1.2.1-09/A-2009-0013 pályázati támogatással valósult meg.

Májusban új Heidelberg Stahlfoder TH56 táskás hajtogatógépet – 6+4 táska + kés – helyeztünk üzembe. A formakészítés területén szintén fejlesztettünk: egyik Prosetter gépünket egy új Heidelberg Suprasetter A75-ös termál CtP levilágítógépre cseréltük. A két eszközbeszerzés a KMOP – 1.2.1-09/A-2010-00130  pályázati támogatással valósult meg.

Június hónapban FSC_STD_40_004_V2_0_HU felügyeleti lánc szabvány szerint a Control Union sikeresen tanúsította a vállalkozás FSC-COC rendszerét. (Regisztrációs szám: CU-COC-815225)

2012

-ben folytattuk nyomdai gépparkunk korszerűsítését. Az év második felében CD74-es nyomógépünket egy új – a 2012. évi Drupán újonnan bemutatott- Heidelberg Speedmaster XL 75-5-C típusú nyomógépre cseréltük. Polár 92E egyenes vágógépünket egy szintén Polár típusú, új raklap emelővel rendelkező vágógéppel váltottuk.

Hajtogatási kapacitásunk és variálhatóságnak bővítésére egy új Horizon-AF-406A típusú hajtogatógépet is üzembe helyeztünk (6 + 6 táska + késes egység).

Az ősz folyamán géptermünket párásító berendezéssel szereltük fel – ezzel is elősegítve a jobb és állandó minőség biztosítását a nyomtatás folyamán.

2015

elején a pur-ragasztás iránti igény kielégítésére egy Horizon BQ-280 PUR ragasztókötő-gépet állítottunk termelésbe. A kötészeti kézi munka segítésére DigiTab 2010 típusú szalagbelövő készüléket helyeztünk üzembe március hó folyamán.
Prosetter ctp levilágítógépünket Suprasetter termál ctp levilágítóra cseréltük a II. negyedévben. Azontúl, hogy egységesek lettek a levilágítógépek, ez a gép vegyszeres előhívást nem igénylő lemezek előállítására is alkalmas.

Az egyre növekvő minőség iránti igény kielégítése érdekében nyomdánk megvalósította a Print Color Managment eljárást, melynek során az ISO 12647-2:2013 szabványban foglaltakat sikeresen teljesítette.

Az eljárás alkalmazása biztosítja a folyamatos, mérhető, fenntartható és reprodukálható nyomtatási minőséget – így erősítve az ügyfél és nyomda közti bizalmat.

A hatákonyabb és gazdaságosabb termelés érdekében telepítettük a Heidelberg Prinect Pressroom Manager szoftvert. Ez a program az előkészítésből – ctp -, szolgáltat adatokat az új nyomtatás előbeállításához és adatokat gyűjt a nyomtatási tevékenységről. A folyamatok figyelése és értékelése segítséget ad a termelékenység növelésére, a magasszíntű minőség folyamatos biztosítására és útókalkulációnak.

2016

februárjában a PUR-ragasztás íránti növekvő igény kielégítésére PUR ragasztókötőgépünket egy nagyobb termelékenységű BQ 470-es ragasztókötőgépre cseréltük.

Márciusban üzembehelyeztünk egy SE 125 RLA típusú raklapfordító berendezést.Ezzel a géppel komoly fizikai munkát váltottunk ki és minőségileg megbízható ívrakat előkészítését tettük lehetővé.

Májusban SM nyomógépünket egy új Heidelberg Speedmaster XL-75-5 típusú nyomógépre cseréltük. A két XL nyomógépünkkel melyek minden szempontból azonosak – nagyobb biztonsággal és rugalmasságal tudjuk nyomtatási tevékenységünket – azonos minőséget biztosítva szervezni.

A tavaszi hónapok során egy 175 m² hasznos alapterületű raktárhelyiséget alakitottunk ki. Ezzel biztosítva az áttekinthető, szervezett, rendezett anyagtárolást. Az építéssel párhuzamosan kiépítésre került egy geotermikus hütő-fütő rendszer, aminek segítségével csökkenteni tudjuk az energia felhasználásunkat.

2017

áprilisában Heidelberg XL 75-5-C nyomógépünket Heidelberg XL 75-4+L típusú, négy nyomóműves, lakkozóművel is felszerelt nyomógépre cseréltük.

2018

-ban nyitottunk a digitális nyomtatási technológia felé. Márciusban üzembehelyeztünk egy Ricoh PRO 8210 típusú, egy színt nyomó digitális gépet. A pozitív tapasztalatok és a digitális lehetőségek szélesebb körű kihasználása érdekében, Júniusban egy színes nyomtatásra alkalmas gépet is telepítettünk. A legújabb fejlesztésű RICOH PRO C7200X négyszín+ lakk/fehér/UV színek nyomtatására alkalmas gépre esett a választásunk.

2019

-ben Heidelberg Stitchmaster ST 350 típusú irkafüzőgépünket egy fiatalabb Müller Martini Primera C110 gépsorra cseréltük.

2021

-ben a Hot-melt és PUR ragasztókötő-gépeinket egy új Müller Martini Pantera ragasztókötő gépsorra cseréltük. Ugyankcsak ebben az évben az öt nyomóműves heidelbergi nyomógépünket egy új Heidelbergi XL 75-4-es gépre cseréltük

en_GB