A tavasz a várva várt napsütésen kívül több ünnepet is hoz magával, melyek közül a legfontosabb a HÚSVÉT, amely a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Mostani hírlevelünket a húsvétnak, és a hozzá kapcsolódó érdekességeknek szenteljük.

A húsvét szó a héber pészah szóból ered, amely kikerülést, elkerülést jelent, utalva arra, hogy a halál angyala elkerülte a zsidóknak bárány vérével megjelölt házait. A húsvéti ünnep neve angolul Easter, németül Ostern, egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti úrnője után, akinek ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt.

Húsvét – mozgó ünnep, egybeesik a tavaszi napéjegyenlőségkor tartott termékenységi ünneppel, melynek elemei a feltámadás és az újjászületés.
Az első niceai zsinat 325-ben határozott úgy, hogy a húsvétot mindig ugyanazon a vasárnapon ünnepeljék, amit 1582-ben kánonban is rögzítettek. Eszerint ez a nap a tavaszi holdtölte utáni első vasárnap, amely március 22. és április 25. közé esik.

Húsvét egyházi és családi ünnep, így világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik hozzá, emellett a húsvéti ünnepkörhöz meghatározott jelképek és szimbólumok is kapcsolódnak.

Tojás
A tojás az élet újjászületésének, termékenységének legősibb jelképe. A születés, a teremtés, a megújhodás szimbóluma.

Bárány 
A legősibb és a legelterjedtebb húsvéti jelkép, mely Jézust szimbolizálja, mivel Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért.

Nyúl
A húsvéti nyúl jelkép Németországból ered, nálunk a XIX. századtól honosodott meg. A legenda szerint Ostarának, a germán istennőnek volt egy színes tojásokat tojó madara, amelyet a gyermekek szórakoztatása kedvéért nyúllá változtatott. Így kapott helyet a különböző kultúrkörökben a furcsa nyuszi, amely fészket rak és azt tojásokkal tölti meg, és ezért rejtenek el a tavaszi fűben a felnőttek tojásokat a gyerekeknek.

„A BOLDOGSÁGOT CSAK AZ BÍRJA EL, AKI ELOSZTJA.
A FÉNY CSAK ABBAN VÁLIK ÁLDÁSSÁ, AKI MÁSNAK IS AD BELŐLE…”

írja Hamvas Béla

Ugyan 2021 még mindig a nehézségekről, kihívásokól szól, ám a Szó-Kép Nyomda a megoldandó feladatai mellett nem feledkezik el arról, hogy abban az esetben válik áldássá a mi munkánk, ha adunk is. Ezért most húsvétkor lehetőségeinkhez mérten újra segítünk a Bethesda Gyermekkórháznak, és erre bíztatjuk Önöket is.

Boldog húsvéti ünnepeket kívánunk Mindannyiuknak!

Leave a reply

en_GB